İşte mutfağımızın bir diğer vazgeçilmezi.
Yapması basit olmakla beraber, her seferinde kıvamını tutturmanın pek kolay olmadığı
lezzetli şehriyeli pirinç pilavı tarifi
ile karşınızdayız.
4 kişilik
HAZIRLAMA SÜRESİ
5 dakika
PİŞİRME SÜRESİ
20 dakika
Pişirme süreleri
tahmini olarak verilmiş olup, gerçek pişirme süresi kullandığınız malzemeye
göre değişeceğinden malzemenin pişip pişmediğini tadarak kontrol etmenizi
öneririz.
Arpa şehriyeli pirinç pilavı tarifi için malzemeler
· 2 su bardağı baldo pirinç
· 3 su bardağı su
· 2 yemek kaşığı tereyağı
· 2 yemek kaşığı ayiçek yağı
· 1 tatlı kaşığı tuz
· 2 yemek kaşığı arpa şehriye
· 1 adet kesme şeker
Lezzetli bir Arpa Şehriyeli Pirinç Pilavı Pişirmenin Püf Noktaları
Yıkadığınız pirinçlerin bir süzgecin içine koyulup suyunun iyice süzülmesi
çok önemlidir. Pirinç sulu kalırsa kırılacak ve pilavınız tane tane
olmayacaktır.
Pilav pişerken karıştırılmamalıdır.
Baldo pirinç ve tereyağı kullanılmalıdır.
Arpa Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifinin Pişirme Önerisi
Su yerine et veya tavuk suyu kullanırsanız bu pilavın daha lezzetli
olmasını sağlar. Granit ya da teflon tencerede yapabileceğiniz pilav piştikten
sonra demlenme süreci içinde kapağın altına bir kağıt havlu koyarsanız daha iyi
sonuç alırsınız.
Arpa Şehriyeli Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?
- Pirinç üzerinden 3-4 parmak geçecek kadar ılık
su ve tuz konulup 30 dakika ıslatılır.
- Islanma
sonrası pirinç nişastası ayrışana kadar yıkanır ve suyu çok iyi bir
şekilde süzülür.
- Bir tencereye 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve
2 yemek kaşığı da tereyağı koyulup eritilir.
- Arpa
şehriye ilave edilerek hep aynı yöne doğru pembeleşinceye kadar
karıştırılır.
- Pembeleşen
şehriyelerin üzerine Pirinç ilave edilerek hep aynı yöne doğru
karıştırılarak pirinçlerin kırılmamasına dikkat edilerek parlak sert bir
görünüm alana kadar yaklaşık 3-4 dakika kavrulur.
- Diğer
yandan su kaynatılır.
- Kaynar
su pirinçlerin üzerine ilave edilir. Bu aşamada üç dört damla kadar limon
sıkarak pilavınızın beyaz görünmesini sağlayabilirsiniz. Yine bu aşamada
kesme şeker ilavesi de yapabilirsiniz.
- Tuz
eklenip bir kez karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır.
- Ocak kısılıp 5-10 dakika beklenir. Suyu az kaldığında tencere bir iki kez sallanarak pilavın yapışması önlenebilir. ( Bu aşmada lütfen pilavınızı karıştırmayın) Pilav suyunu tamamen çekince altını kapatın. Tencerenin kapağının altına koyduğunuz bir kağıt havlu ile 15 dakika kadar dinlendirin.
- Sonra tencerenizi açın ve kepçe ile
pilavınızı ezmeden havalandırarak nazikçe karıştırın ve tekrar kapağını
kapatın.
- Servis
saatine kadar tencerede kağıt havlu örtülü bir şekilde bekletilerek
dinlendirilir.
- Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder