ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI



                                           ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI

 

İşte mutfağımızın bir diğer vazgeçilmezi. Yapması basit olmakla beraber, her seferinde kıvamını tutturmanın pek kolay olmadığı lezzetli şehriyeli pirinç pilavı tarifi ile karşınızdayız. 


4 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

5 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

20 dakika

Pişirme süreleri tahmini olarak verilmiş olup, gerçek pişirme süresi kullandığınız malzemeye göre değişeceğinden malzemenin pişip pişmediğini tadarak kontrol etmenizi öneririz.

Arpa şehriyeli pirinç pilavı tarifi için malzemeler

·         2 su bardağı baldo pirinç

·         3 su bardağı su

·         2 yemek kaşığı tereyağı

·         2 yemek kaşığı ayiçek yağı

·         1 tatlı kaşığı tuz

·         2 yemek kaşığı arpa şehriye

·         1 adet kesme şeker

 

Lezzetli bir Arpa Şehriyeli Pirinç Pilavı Pişirmenin Püf Noktaları

Yıkadığınız pirinçlerin bir süzgecin içine koyulup suyunun iyice süzülmesi çok önemlidir. Pirinç sulu kalırsa kırılacak ve pilavınız tane tane olmayacaktır.

Pilav pişerken  karıştırılmamalıdır. Baldo pirinç ve tereyağı kullanılmalıdır.


Arpa Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifinin Pişirme Önerisi

Su yerine et veya tavuk suyu kullanırsanız bu pilavın daha lezzetli olmasını sağlar. Granit ya da teflon tencerede yapabileceğiniz pilav piştikten sonra demlenme süreci içinde kapağın altına bir kağıt havlu koyarsanız daha iyi sonuç alırsınız.


Arpa Şehriyeli Pirinç Pilavı  Nasıl Yapılır?

  1. Pirinç  üzerinden 3-4 parmak geçecek kadar ılık su ve tuz konulup 30 dakika ıslatılır.

 

  1. Islanma sonrası pirinç nişastası ayrışana kadar yıkanır ve suyu çok iyi bir şekilde süzülür.

 

  1.  Bir tencereye 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve 2 yemek kaşığı da tereyağı koyulup eritilir.

 

  1. Arpa şehriye ilave edilerek hep aynı yöne doğru pembeleşinceye kadar karıştırılır.

 

  1. Pembeleşen şehriyelerin üzerine Pirinç ilave edilerek hep aynı yöne doğru karıştırılarak pirinçlerin kırılmamasına dikkat edilerek parlak sert bir görünüm alana kadar yaklaşık 3-4 dakika kavrulur.

 

  1. Diğer yandan su kaynatılır.

 

  1. Kaynar su pirinçlerin üzerine ilave edilir. Bu aşamada üç dört damla kadar limon sıkarak pilavınızın beyaz görünmesini sağlayabilirsiniz. Yine bu aşamada kesme şeker ilavesi de yapabilirsiniz.

 

  1. Tuz eklenip bir kez karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır.

 

  1. Ocak kısılıp 5-10 dakika beklenir. Suyu az kaldığında tencere bir iki kez sallanarak pilavın yapışması önlenebilir. ( Bu aşmada lütfen pilavınızı karıştırmayın) Pilav suyunu tamamen çekince altını kapatın. Tencerenin kapağının altına koyduğunuz bir kağıt havlu ile 15 dakika kadar dinlendirin.
  1.  Sonra tencerenizi açın ve kepçe ile pilavınızı ezmeden havalandırarak nazikçe karıştırın ve tekrar kapağını kapatın.

 

  1. Servis saatine kadar tencerede kağıt havlu örtülü bir şekilde bekletilerek dinlendirilir.

 

  1. Afiyet olsun.





Yorumlar