FIRINDA
ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI
Hem çok pratik ve
yapımı kolay hem de sofralarınızda çok şık bir ana yemek olarak yanında yoğurtla
servis edebileceğiniz bir yemek tarifi geliyor.
8 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ
15
dakika
PİŞİRME
SÜRESİ
30 dakika
Pişirme süreleri tahmini olarak verilmiş olup,
gerçek pişirme süresi kullandığınız malzemeye göre değişeceğinden malzemenin
pişip pişmediğini tadarak kontrol etmenizi öneririz.
Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması tarifi için malzemeler
·
16 adet dolmalık biber
·
1-1,5 su bardağı pirinç
·
1 adet kuru soğan
·
2 adet domates
·
Yarım demet maydonuz
·
5-6 dal taze nane ( yoksa kuru
nane de olur)
·
2 yemek kaşığı salça ( biber veya
domates)
·
Yarım çay bardağı zeytinyağı
·
1 çay kaşığı tuz
·
1 çay kaşığı karabiber
Fırında Biber Dolması tarifi püf noktaları
nelerdir?
Dolmalık
biberlerinizin büyüklüğü iç harcınızın miktarını etkileyeceği için pirinç
ölçüsünü ayarlarken pirinci elinizle bir tutam şeklinde sayarak alın. Her dolmalık
biber için bir tutam şeklinde sayabilirsiniz.
Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması Pişirme Önerisi
Fırınınızın
fan ayarını kapatıp alt üst kızartma şeklinde ayarlayın.
Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması Nasıl
Yapılır?
1- 1- Dolmalık biberlerinizin sap kısımlarından kesin ve biberlerinizin içindeki çekirdekleri temizleyin.
2- Biberlerinizin
alt kısımlarına ince bir bıçak ucuyla 1-2 adet ince delik açın.(Sadece bıçağı
batırıp çekin.)
3- Biberleri
güzelce yıkayıp bir kenara alın.
4- İç harcı
için öncelikle kullanacağınız pirinci (yaklaşık 1,5 su bardağı) güzelce yıkayın
ve derince bir kaba dökün.
5- 1 büyük boy
kuru soğanı ince ince küp şeklinde doğrayın ve pirincin üzerine ekleyin.
6- Taze maydanoz
ve naneleri de güzelce yıkayıp ince ince doğrayın ve iç harca ilave edin.
7- Domateslerden
bir tanesinin kabuklarını soymadan önce biber sayınız kadar kapak kesin dış
kısımlarından. ( biber büyüklüğünüze göre pirincin dışarı çıkmaması için
biberin ağzına kapatılacak.)
8- Dış
kısımlarını kapak olarak kestiğiniz domatesin kalan orta bölümünü minik minik
doğrayın. Kalan diğer domatesleri de kabuklarını soyup doğrayıp iç harca
ekleyin.
9- Tuz,
karabiber ve yarım çay bardağı zeytinyağını da harca ilave edip güzelce
karıştırın.
10- Hazırladığımız
iç harcı biberlerin içine doldurun.( üstten bir parmak boşluk kalacak şekilde)
11- Doldurduğunuz biberlerin ağzını daha önce hazırladığımız domates kapaklarıyla kapatın
.
12- Fırın
tepsinize yan yatırarak sıralayın biberlerinizi. ( Korkmayın dökülmeyecek
içindekiler.)
13- Ayrı derin kabın içinde 2 yemek kaşığı salçayı 2-2,5 bardak sıcak suyla eritin. Güzel karışan salçalı suyu fırın tepsisindeki biberlerin üzerine dökün.
( Yan yatık olarak sıraladığımız biberlerin yarından biraz daha fazla olmalı su miktarı.
Eğer az
geldiyse sıcak su ilave ederek su seviyesini ayarlayın.)
14- Fırınınızı
200 dereceye alt üst ayarı açık bir şekilde biberlerinizi fırına atın.
15- Biberlerinizin
üstü kızardığında dikkatlice tepsiyi çıkarıp bir kaşık ve çatal yardımıyla
biberleri çevirin ve tekrar fırına atın.
16- Her iki tarafı da kızardığında Zeytinyağlı biber dolması servise hazır olacaktır.
17- Afiyet olsun…
![]() |
Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması |
BUnları küçük bir saklama kabında her yere taşıyıp yemek mümkün.
YanıtlaSilHamburgere ve trans yağlara son